Výživa a značení

Výživa dětí

Cílem kurzu je projít stručně, ale komplexně problematiku výživy dětí od útlého po školní věk, osvojení si výběru vhodných potravin a práce s jednotlivými surovinami pro přípravu dětských jídel. Seminář je věnován problematice dětského stravování, nastavení zdravých stravovacích návyků již v útlém věku dítěte, které představuje významné preventivní opatření odrážející se na dětském zdraví a jeho mentální činnosti. Dozvíte se, jak správně sestavit dětský jídelníček v závislosti na věku dítěte, ročním období. Ujasníme si, čemu se v jídelníčku vyvarovat. Seznámíme Vás s řadou vhodných receptů a potravin. 

Termín kurzu na vyžádání.

Více informací

Komu je kurz určen: Rodičům, hospodářkám a kuchařkám pracujícím se skupinou dětí/žáků, široké veřejnosti
Co se na kurzu naučíte: Osnova kurzu:
Specifika stravy dětského věku
Vyvážený talíř, specifika jednotlivých jídel dne, výživa dle ročních období.
Zdravotní problémy a omezení u dětí a žáků (celiakie, nesnášenlivost určitých složek potravy, obezita a nadváha, aj.).
Sacharidy jako nezastupitelná složka výživy člověka, významné sacharidové plodiny a potraviny, vláknina, problematika jednoduchých cukrů ve výživě dětí.
Živočišné a rostlinné tuky - význam, zdroje, nenasycené mastné kyseliny, cholesterol. Hodnocení a kvalita tuků (olejů).
Bílkoviny ve výživě člověka, rozdělení a zdroje bílkovin. Maso a alternativy masa.
Ovoce a zelenina – co je dobré vědět.
Vitaminy, minerální prvky - význam a přirozené zdroje.
Koření a dochucovadla vhodná pro děti.
Problematika chemie v jídle, rozdělení aditiv, problematika polotovarů a instantních potravin v jídelníčku dětí.
Odborný garant: Ing. Ivana Kabelková
Termín: 12. 11. 2014, 09.00 - 12.00 hod.
Cena bez DPH: 300 Kč
Rozsah: 3 hodiny
Místo: UniConsulting, Čankovská 2621, Praha 9

Výživa a označování alergenů v pokrmech dle nové legislativy

Hlavní důraz semináře se zaměřením na životní styl z pohledu výživy a alergenů je především v prevenci před nemocemi a problémy vzniklými z nesprávného stravování a obecně špatných stravovacích návyků. Dozvíte se mnohé o základních výživových hodnotách, jak tyto informace využít a přenést je do svého osobního života. Pod vedením lektora dostanete také přehled o kvalitních zdrojích živin a kde tyto produkty najít na našem trhu. Součástí semináře je i část týkající se alergenů a jejich označování u nebalených potravin a pokrmů v návaznosti na legislativní změny (Novela zákona o potravinách a Nařízení EU 1169/2011).
Závěr semináře je věnován diskuzi, během které se účastníci mohou zeptat a získat informace o všem, co je bude v souvislosti s výživou a zdravím zajímat.

Více informací

Komu je kurz určen: Kurz je určený pro kuchaře, kuchařky, vedoucí jídelen, manažery restaurací a další osoby zabývající se výživou a souvisejícími tématy.
Co se na kurzu naučíte: Obsah kurzu:

Novinky v legislativě
- Nařízení 1169/2011
- uvádění zdravotních tvrzení

Alergie a značení alergenů
Výživové údaje
Food labels

Základy výživy
- základní pojmy
- nutrigenomika
- výživová pyramida 2013
- makroživiny
- mikroživiny


Civilizační onemocnění
Případové studie
Diskuze
Odborný garant: Ing. Ivana Kabelková
Termín: 26. 05. 2015, 09.00 - 13.00 hod.
Cena bez DPH: 1 570 Kč
Rozsah: 4 hodiny
Místo: UniConsulting, Čankovská 2621, Praha 9

Výživa a označování alergenů v pokrmech dle nové legislativy (hygienické minimum ve stravovacích provozech včetně)

Hlavní důraz tohoto semináře se zaměřením na životní styl z pohledu výživy je především v prevenci před nemocemi a problémy vzniklými z nesprávného stravování a obecně špatných stravovacích návyků. Dozvíte se mnohé o základních výživových hodnotách, jak tyto informace využít a přenést je do svého osobního života. Pod vedením lektora dostanete také přehled o kvalitních zdrojích živin a kde tyto produkty najít na našem trhu. Součástí semináře je část týkající se alergenů a jejich označování u nebalených potravin a pokrmů v návaznosti na legislativní změny (Novela zákona o potravinách a Nařízení EU 1169/2011) a dále zásady hygienického minima ve stravovacích provozech.

Více informací

Komu je kurz určen: Kurz je určený pro kuchaře, kuchařky, vedoucí jídelen, manažery restaurací a další osoby zabývající se výživou a souvisejícími tématy.
Co se na kurzu naučíte: Obsah kurzu:

Základy výživy (základní pojmy, nutrigenomika, výživová pyramida, makroživiny, mikroživiny)
Novinky v legislativě (Nařízení 1169/2011, uvádění zdravotních tvrzení)
Alergie a značení alergenů

Platná hygienická legislativa
Požadavky na výkon činností epidemiologicky závažných
Alimentární nákazy a jak jim předcházet
Osobní a provozní hygiena
Základy systému HACCP

Případové studie
Diskuze
Odborný garant: Ing. Ivana Kabelková, Ing. Jan Kobliha
Termín: 26. 05. 2015, 09.00 - 15.30 hod.
Cena bez DPH: 2 120 Kč
Rozsah: 6 hodin
Místo: UniConsulting, Čankovská 2621, Praha 9